Moggi Maine Coon kissat

Etusivu » Terveystestit

Terveystestit

Omakissan julkinen osio

Rotukissanpentua etsivän apu, vahvistettuihin ja virallisiin terveystuloksiin on helppo luottaa.

Nykyään Suomen Kissaliitto ylläpitää omakissa-rekisteriä, jonne kasvattaja niin halutessaan voi tallentaa kaikki kissalle tehdyt terveystestit. Kissaliiton toimihenkilö tarkastaa aina testitulokset, geenitestien oikeellisuuden, jonka jälkeen vahvistaa tulokset, mikäli kaikki on kunnossa. Vahvistettu tulos on virallinen. Omakissan julkisen näkymän kautta kuka tahansa pääsee tarkastelemaan terveystuloksia.

Omakissan julkinen näkymä

Moggi kissat

Maikkilan Venla suurmummu

Pösön emä ”Tara” syntynyt 28.12.2005 omistaja ja kuvaaja Krista Malm

Emme tyydy vain pakollisiin, rekisteröinnin ehtona oleviin testeihin. Osan siitoskissojemme terveydentilaa on selvitetty hyvinkin laajasti. Erityisen iloinen asia on, että Moggi esi-isiä ja äitejä on elänyt vanhoiksi ja heitä on iäkkäänäkin vielä terveenä.

Suurimpia terveysriskejä kissalle on sen liikuminen vapaana ulkona. Loukkaantumisien ja kaltoin kohtelun lisäksi kissa voi saada esimerkiksi FeLV tai FIV tarttunnan, kantaa sitä oireettomana ja tartuttaa sen muihin tuhoisin seurauksin.

Emme salli kissojemme koskettelua ilman, että kädet pestään tai desinfioidaan. Tämä johtuu siitä, että olemme testanneet kaikki kissamme ja he ovat mm. FeLV ja FIV negatiivisia ja kissoiltamme ei ole säännöllisissä testauksissa todettu sienitartuntoja. Liioittelua? Ketäpä se haittaa?

 

Pakolliset terveystestit Maine Coonille eli rekisteröinnin ehdot

Jalostukseen käytettäviltä kissoilta on todennettava napatyrättömyys ja uroksilla kivesten laskeutuminen, kun uros on täyttänyt 6 kk. Mikäli kissa on valkoinen, se tarvitsee myös kuulotodistuksen. Maine Coon rodussa tuli 1.7.2016 pakolliseksi HCM-geenitestaus. Tällä testillä voidaan kuitenkin selvittää vain yhden(MyBPC3/A31P) hypertrofista  kardiomyopatiaa aiheuttavan geenin olemassaolo perimässä . Geenin molemmilta vanhemmilta perinyttä kissaa ei saa käyttää jalostukseen. Mikäli kissa on perinyt geenin kantajuuden toiselta vanhemmaltaan, sen saa yhdistää vain normaalin perimän kissan kanssa. Hypertrofiseen kardiomyopatiaan voi sairastua myös kissa, jolla on normaali perimä tämän geenin osalta.

”HCM on kissojen yleisin sydänsairaus ja kardiomyopatiatyyppi. Sairaus on todettu useimmilla roduilla ja sekarotuisilla. HCM:n tarkkaa yleisyyttä kissapopulaatiossa ei tunneta, koska sairaus esiintyy usein oireettomana, mutta eräässä tutkimuksessa esiintyvyys oli 1.6%” (Lähde)

Muita tutkittavia asioita

Sydän ja munuaiset tarkemmin

Jalostuskissoja käytetään myös sydän- ja/tai munuaisultratutkimuksissa. Ultratutkimus on kattava. Yksi vuoden iässä tehty ultratutkimus ei kerro koko totuutta, mutta antaa suuntaa ja sulkee pois vakavan sairauden sillä hetkellä.

FeLV/ FIV

Siitoksessa käytettävät kissat suositellaan testattavaksi FeLV:n ja FIV:n varalta, tarvittaessa riittävän usein. Kumpikin näistä tarttuvista taudeista on sisäkissoilla varsin harvinainen. Jos ulkoillaan siellä missä kylän muutkin kissat tai ollaan tekemisissä kissojen kanssa joilla em. sairaus on, voi olla riski tartunnalle on olemassa. Lemmikkieläinhoitolat, eläinlääkärireissut ja kissanäyttelyt ovat sisäkissalle niitä paikkoja, joissa ei yhtään haittaa olla tarkkana. Samoin vieraat, joilla on kotona ulkona liikkuvia tai testaamattomia kissoja, tulee passittaa käsien pesulle tai desinfiointiin ennen kissoihin koskemista.

Sienet

Hyvä on tutkia kissalaa/ kissa tarttuvien ihosienten varalta (microsporum canis, dermatofyytit) säännöllisesti. Harjanäytteen voi otattaa lääkärillä tai ottaa sen kattavasti itse ja lähettää tutkittavaksi. Meidän tuorein negatiivinen testitulos on vuodelta 2018.

Geenitestejä

Maine Coonilta voidaan geenitestata HCM:n lisäksi mm. perinnöllinen spinaalinen lihasatrofia SMA , munuaissairaus PKD, puryvaatti kinaasi DNA PK.

Lonkat

Kissojen lonkkien kunto voidaan tutkia röntgenkuvaamalla kissa rauhoituksessa ja kuvista voi pyytää lausunnon luotettavaksi todetuilta tahoilta, kuten OFA. Koska Maine Coon kehittyy hitaasti, vuoden ikäisenä kuvatut lonkkatulokset ovat OFAsta lausuttuna suuntaa antavat, mutta yleensä lonkat eivät siitä enää huonone, ellei kuvissa ole havaittavissa dysplasiaa tms.

Vakavasti lonkkavikaisia ei tulisi käyttää jalostukseen siitäkään huolimatta, ettei takeita vaivan periytymisestä jälkeläisille ole. Lonkkavian huomaa yleisimmin kissan haluttomuudesta hypätä korkealle.

grandfather

Pitkon isä Tikru,  synt. 12.11.2002. Omistaja ja kuvaaja Katja Hintikka

 

Veriryhmä

Veriryhmää kasvattaja tutkii eliminoidakseen pentuekuoleman eli välttääkseen tilanteen, jossa naaras on B ja uros on A. B- veriryhmän emon vasta-aineet imeytyvät pentujen verenkiertoon ja vaikuttavat pennun punasoluja hajoittavasti ja pahimmassa tapauksessa pennut menehtyvät.

 

%d bloggers like this: