Moggi Maine Coon kissat

Etusivu » Terveystestit

Terveystestit

Omakissan julkinen osio

Rotukissanpentua etsivän apu, vahvistettuihin terveystuloksiin on helppo luottaa.

Suomen Kissaliitto ylläpitää omakissa-rekisteriä jonne kasvattaja voi tallentaa kaikki kissalle tehdyt terveystestit, pakollisten lisäksi. Kissaliiton toimihenkilö tarkastaa testitulokset, geenitestien oikeellisuuden, jonka jälkeen vahvistaa pakolliset tulokset, mikäli kaikki on kunnossa. Vahvistettu tulos on virallinen. Omakissan julkisen näkymän kautta kuka tahansa pääsee tarkastelemaan terveystuloksia.

Omakissan julkinen näkymä

Pakolliset terveystestit eli rekisteröinnin ehdot Maine Coonille.

Jalostukseen käytettäviltä kissoilta on todennettava napatyrättömyys ja uroksilla kivesten laskeutuminen sen jälkeen kun uros on täyttänyt 6 kk. Mikäli kissa on valkoinen, se tarvitsee myös kuulotodistuksen. Maine Coon rodussa tuli 1.7.2016 pakolliseksi HCM-geenitestaus. Tällä testillä voidaan selvittää vain yhden(MyBPC3/A31P) hypertrofista  kardiomyopatiaa aiheuttavan geenin olemassaolo perimässä. Geenin molemmilta vanhemmilta perinyttä kissaa ei saa käyttää jalostukseen. Mikäli kissa on perinyt geenin kantajuuden toiselta vanhemmaltaan, sen saa yhdistää vain normaalin perimän kissan kanssa. Hypertrofiseen kardiomyopatiaan voi sairastua myös kissa, jolla on normaali perimä tämän yhden tunnetun geenin osalta.

”HCM on kissojen yleisin sydänsairaus ja kardiomyopatiatyyppi. Sairaus on todettu useimmilla roduilla ja sekarotuisilla. HCM:n tarkkaa yleisyyttä kissapopulaatiossa ei tunneta, koska sairaus esiintyy usein oireettomana, mutta eräässä tutkimuksessa esiintyvyys oli 1.6%” (Lähde)

1.1.2020 alkaen pakolliseksi tullut sydänultratutkimus on kattavin tällä hetkellä tiedossa oleva menetelmä selvittää onko kissalla HCM.  Siitokseen käytettävistä Maine Cooneista täytyy toimittaa eläinlääkärin tekemä, yksilöity sydänultraustodistus rotukirjaajalle. Eläinlääkärin on tehtävä sydänultratutkimus laitteella, jonka teho on vähintään 7,5 MHz. Sydänultratuloksen on oltava normaali ja tiedossa astutushetkellä.

Moggi kissat

Maikkilan Venla suurmummu

Pösön emä ”Tara” syntynyt 28.12.2005 omisti ja kuvasi Krista Malm

Erityisen iloinen asia on, että Moggi esi-isiä ja äitejä on elänyt vanhoiksi ja heitä on iäkkäänäkin vielä terveenä.

Emme ole tyytyneet vain pakollisiin, rekisteröinnin ehtona oleviin testeihin. Siitoskissojemme terveydentilaa on selvitetty laajasti. Vuoden 2020 alussa voimaan astunut sydänultraus ja ”lykkäystä” saanut lonkkauvaus, ovat siitoskissoillamme olleet käytössä useita vuosia.

Suurimpia terveysriskejä kissalle kuitenkin on sen liikkuminen vapaana ulkona. Loukkaantumisien ja kaltoin kohtelun lisäksi kissa voi saada esimerkiksi FeLV tai FIV tarttunnan, kantaa sitä oireettomana ja tartuttaa sen muihin tuhoisin seurauksin.

Emme salli kissojemme koskettelua ilman, että kädet pestään tai desinfioidaan. Tämä johtuu siitä, että olemme testanneet kaikki kissamme ja he ovat mm. FeLV ja FIV negatiivisia ja kissoiltamme ei ole säännöllisissä testauksissa todettu sienitartuntoja. Liioittelua? Ketäpä se haittaa?

Vakavasti lonkkavikaisia emme käytä jalostukseen siitäkään huolimatta, ettei takeita vaivan periytymisestä jälkeläisille ole. Lonkkavian huomaa yleisimmin kissan haluttomuudesta hypätä korkealle. Fannin toinen lonkka oli siten huono, että hän jäi pois jalostuskäytöstä, vaikka sitä haaveiltiin. Fanni ei löydettyä puutetta oireile, vaan riehuu je leikkii siinä missä muutkin.

Lonkat HD, suositellaan 

Lonkkien kuvaus mm. dysplasian varalta voidaan tutkia röntgenkuvaamalla kissa rauhoituksessa ja kuvista voi pyytää lausunnon luotettavaksi todetuilta tahoilta, kuten OFA. Vuoden ikäisenä kuvatut lonkkatulokset ovat OFAsta lausuttuna suuntaa antavat, mutta yleensä lonkat eivät siitä enää huonone, ellei kuvissa ole havaittavissa dysplasiaa tms. OFA:n sivustolla ovat ohjeet kuvaamisesta ja lausunnon pyytämisestä. Toinen tällä hetkellä virallinen lausujataho on PawPedsin Per Eksell, josta virallisen tuloksen saa jo 10 kk:n ikäiselle kissalle.

FIFen yleiskokouksessa, keväällä 2019 lonkkien kuvaaminen määrättiin Maine Coon rodulle pakolliseksi. Suomessa ei lonkkien pakkokuvaamissääntöä kannatettu, ko. säännön vajavaisuuden vuoksi. Lokakuussa 2019 FIFe vapautti jäsenensä noudattamasta sääntöä, koska oli käynyt selväksi ettei ole yksiselitteistä tapaa suorittaa tätä testiä kaikissa FIFe-maissa. 

Compulsory Hip Dysplasia test for Maine Coon

In FIFe, it is the Board´s responsibility to ensure that proposals accepted at General Assemblies are implemented and included in the appropriate set of Statutes or Rules. At the 2019 General Assembly a proposal was accepted regarding the compulsory radiographic evaluation test on Hip Dysplasia for Maine Coon cats used in breeding and the official registration and publication of these test results. However, the Board decided not to implement this proposal, in other words to grant an exception to all Members to follow this rule. This decision was not taken lightly and was based on recommendations received from the Health & Welfare and Disciplinary Commissions, establishing there is no fair unequivocal way to accomplish this testing in all FIFe Member countries for all Maine Coon cats.”

Hieman ennen tätä FIFe uutista, 16.10.2019 Suomen kissaliitto julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, että Suomen Kissaliiton hallitus on ilmoittanut FIFe:n hallitukselle antavansa maine coon -kasvattajilleen vapautuksen kyseisen säännön noudattamisesta. Päätös on voimassa siihen saakka, kunnes FIFe-laajuinen testausohjelma ja ohjeet tulosten merkitsemisestä saadaan.

Muita geenitestejä

Maine Coonilta voidaan geenitestata HCM:n lisäksi mm. perinnöllinen spinaalinen lihasatrofia SMA, jota myös suositellaan testattavan, munuaissairaus PKD  ja esim. puryvaatti kinaasi DNA PK Def.

Muut testit

FeLV/ FIV

Siitoksessa käytettävät kissat suositellaan testattavaksi FeLV:n ja FIV:n varalta, tarvittaessa riittävän usein. Kumpikin näistä tarttuvista taudeista on sisäkissoilla varsin harvinainen. Jos ulkoillaan siellä missä kylän muutkin kissat tai ollaan tekemisissä kissojen kanssa joilla em. sairaus on, voi riski tartunnalle olla olemassa. Lemmikkieläinhoitolat, eläinlääkärireissut ja kissanäyttelyt ovat sisäkissalle niitä paikkoja, joissa ei yhtään haittaa olla tarkkana. Samoin vieraat, joilla on kotona ulkona liikkuvia tai testaamattomia kissoja, voi passittaa käsien pesulle tai desinfiointiin ennen kissoihin koskemista.

Sienet

Hyvä on tutkia kissalaa/ kissa tarttuvien ihosienten varalta (microsporum canis, dermatofyytit) säännöllisesti. Harjanäytteen voi otattaa lääkärillä tai ottaa sen kattavasti itse ja lähettää tutkittavaksi. Meidän tuorein negatiivinen testitulos on vuodelta 2020.

grandfather

Pitkon isä Tikru. Omisti ja kuvasi Katja Hintikka

Veriryhmä

Veriryhmää kasvattaja tutkii eliminoidakseen pentuekuoleman eli välttääkseen tilanteen, jossa naaras on B ja uros on A. B- veriryhmän emon vasta-aineet imeytyvät pentujen verenkiertoon ja vaikuttavat pennun punasoluja hajoittavasti ja pahimmassa tapauksessa pennut menehtyvät.

Loiset

Sisätiloissa olevilta kissoilta matolääkityksen tarpeen voi tutkia ulostenäytteen avulla. Vuosikausia kissoja ja koiria on madotettu rutiinisti ja etenkin sisäkissojen kohdalla usein turhaan. Rutiinimadottamiselle ei ole tieteellisiä perusteita ja sen kanssa voi edessä olla samanlainen resistenssi kuin antibiottien löyhällä käytöllä on. Jos epäilee loisia tai haluaa ”puhtaat” paperit, helpointa on ulostenäytteen tutkituttaminen.

Myös sisäkissa voi saada loisia, jonka vuoksi tutkiminen onkin ihan aiheellista. Kissan elimistössä saattaa olla mm. suolinkaisen lepomuotoja, jotka aktivoituvat esimerkiksi tiineyden aikana. Lepomuotoja ei voi matolääkkeellä hävittää. Tästä syystä emäkissan uloste on hyvä tutkia. Emäkissan ulosteen voi tutkituttaa esim MOVETin laboratoriossa. Tutkimuspaketin voi tilata sieltä. Kolmena päivänä peräkkäin kakkaa purkkiin, ohjeen mukainen pakkaus, säilytys ja postitus.

%d bloggaajaa tykkää tästä: