Moggi kissat
Erityisen iloinen asia on, että Moggi esi-isiä ja äitejä on elänyt vanhoiksi ja heitä Moggipentujen lisäksi on iäkkäänäkin vielä terveenä. Kotonamme asustaa Moggi Brät Pitko, joka on syntynyt 5.5.2009. Moggi Aune Rusina saavutti 17 -vuoden iän ja Moggi Amalia Mämmi 15 -vuoden iän. Nuorena menetimme 7 kk:n ikäisen Nektari Nestorin, jonka toisen pennun puremasta alkunsa saanut trauma ei lukuisista hoidoista huolimatta parantunut.
Jalostukseen käytettävät kissat valitaan huolellisesti, terveys edellä. Emme ole tyytyneet vain pakollisiin, rekisteröinnin ehtona oleviin testeihin. Siitoskissojemme terveydentilaa on selvitetty laajasti ja esim. vuoden 2020 alussa voimaan astunut sydänultraus ja myöhemmin kumottu FIFen lonkkakuvauspakko, ovat siitoskissoillamme olleet käytössä jo useita vuosia. Vakavasti lonkkavikaisia emme käytä jalostukseen siitäkään huolimatta, ettei takeita vaivan periytymisestä jälkeläisille ole. OFA:n Mild tuloksen saaneita olemme käyttäneet, mikäli yhdistelmän toisella on ollut normaali tulos ja etenkin jos esi-iät ovat olleet normaalit.
Emme salli kissojemme koskettelua ilman, että kädet pestään tai desinfioidaan. Liioittelua? Ketäpä se haittaa? Olemme mm. testanneet kaikki kissamme FeLV ja FIV varalta ja kissoiltamme ei ole säännöllisissä testauksissa todettu sienitartuntoja.
Suurimpia terveysriskejä kissalle on sen liikkuminen vapaana ulkona. Loukkaantumisien ja kaltoin kohtelun lisäksi kissa voi saada loisia tai tarttuvia tauteja, kantaa niitä oireettomana ja tartuttaa niitä muihin kissoihin tuhoisin seurauksin. Eläinlääkäriin voi päätyä myös, jos kissa syö myrkyllistä kasvia tms. syötäväksi sopimatonta. Väärällä ruokinnalla voidaan myös aiheuttaa pysyviä vaurioita kissalle. Yleisin syy joutua hoidattamaan kissaansa voi siis olla jotain ihan muuta kuin jokin kissoille perinnölliseksi luokiteltu sairaus.
Omakissan julkinen osio, rotukissanpentua etsivän apu, hyväksyttyihin terveystuloksiin on helppo luottaa.
Suomen Kissaliitto ry. ylläpitää omakissa-rekisteriä, jonne kasvattaja tai kissanomistaja voi tallentaa kaikki kissalle tehdyt terveystestit. Kissaliiton toimihenkilö tarkastaa jalostuskissojen pakolliset ja suositellut testitulokset, geenitestien oikeellisuuden, jonka jälkeen hyväksyy ne, mikäli kaikki on kunnossa. Kissaliitto ei vahvista testejä, jotka eivät ole pakollisia tai suositeltuja. Esimerkkikuvassa Naperolla ( Kizz-Kizz) on lisäksi mukana testitulos, joka ei ole MCO kissalle tarkoitettu PKD1 ja siten se ei käytännössä merkitse mitään. Muilta osin nämä tulokset ovat mallina tuloksista joissa ei ole huomautettavaa.
Omakissan julkisen näkymän kautta kuka tahansa pääsee tarkastelemaan terveystuloksia.
Pakolliset terveystestit eli rekisteröinnin ehdot Maine Coonille.
Jalostukseen käytettäviltä kissoilta on todennettava napatyrättömyys ja uroksilla kivesten laskeutuminen sen jälkeen kun uros on täyttänyt 6 kk. Mikäli kissa on valkoinen, se tarvitsee myös kuulotodistuksen. Maine Coon rodussa tuli 1.7.2016 pakolliseksi HCM-geenitestaus. Tällä testillä voidaan selvittää vain yhden(MyBPC3/A31P) hypertrofista kardiomyopatiaa aiheuttavan geenin olemassaolo perimässä. Geenin molemmilta vanhemmilta perinyttä kissaa ei saa käyttää jalostukseen. Mikäli kissa on perinyt geenin kantajuuden toiselta vanhemmaltaan, sen saa yhdistää vain normaalin perimän kissan kanssa. Hypertrofiseen kardiomyopatiaan voi sairastua myös kissa, jolla on normaali perimä tämän yhden tunnetun geenin osalta.
”HCM on kissojen yleisin sydänsairaus ja kardiomyopatiatyyppi. Sairaus on todettu useimmilla roduilla ja sekarotuisilla. HCM:n tarkkaa yleisyyttä kissapopulaatiossa ei tunneta, koska sairaus esiintyy usein oireettomana, mutta eräässä tutkimuksessa esiintyvyys oli 1.6%” (Lähde)
1.1.2020 alkaen Maine Cooneille pakolliseksi tullut sydänultratutkimus on kattavin tällä hetkellä tiedossa oleva menetelmä selvittää onko kissalla HCM. Siitokseen käytettävistä Maine Cooneista täytyy toimittaa eläinlääkärin tekemä, yksilöity sydänultraustodistus rotukirjaajalle. Eläinlääkärin on tehtävä sydänultratutkimus laitteella, jonka teho on vähintään 7,5 MHz. Sydänultratuloksen on oltava normaali ja tiedossa astutushetkellä. Tästä linkistä PawPeds tuloksia 12-8-2021.
Lonkat HD, suositellaan
Lonkkien kuvaus mm. dysplasian varalta voidaan tutkia röntgenkuvaamalla kissa rauhoituksessa ja kuvista voi pyytää lausunnon luotettavaksi todetuilta tahoilta, kuten OFA. Vuoden ikäisenä kuvatut lonkkatulokset ovat OFAsta lausuttuna suuntaa antavat, mutta yleensä lonkat eivät siitä enää huonone, ellei kuvissa ole havaittavissa dysplasiaa tms. OFA:n sivustolla ovat ohjeet kuvaamisesta ja lausunnon pyytämisestä. Toinen tällä hetkellä virallinen lausujataho on PawPeds, josta virallisen tuloksen saa jo 10 kk:n ikäiselle kissalle.
Kuvassa Pastillin lonkat
Muita geenitestejä
Maine Coonilta voidaan geenitestata HCM:n lisäksi mm. perinnöllinen spinaalinen lihasatrofia SMA, jota myös suositellaan testattavan ja esim. puryvaatti kinaasi DNA PK Def.
Muut testit
FeLV/ FIV
Siitoksessa käytettävät kissat suositellaan testattavaksi FeLV:n ja FIV:n varalta, tarvittaessa riittävän usein. Kumpikin näistä tarttuvista taudeista on sisäkissoilla varsin harvinainen. Jos ulkoillaan siellä missä kylän muutkin kissat tai ollaan tekemisissä kissojen kanssa joilla em. sairaus on, voi riski tartunnalle olla olemassa. Lemmikkieläinhoitolat, eläinlääkärireissut ja kissanäyttelyt ovat sisäkissalle niitä paikkoja, joissa ei yhtään haittaa olla tarkkana. Samoin vieraat, joilla on kotona ulkona liikkuvia tai testaamattomia kissoja, voi passittaa käsien pesulle tai desinfiointiin ennen kissoihin koskemista.
Sienet
Hyvä on tutkia kissalaa/ kissa tarttuvien ihosienten varalta (microsporum canis, dermatofyytit) säännöllisesti. Harjanäytteen voi otattaa lääkärillä tai ottaa sen kattavasti itse ja lähettää tutkittavaksi. Meidän tuorein negatiivinen testitulos on vuodelta 2021.
Veriryhmä
Veriryhmää kasvattaja tutkii eliminoidakseen pentuekuoleman eli välttääkseen tilanteen, jossa naaras on B ja uros on A. B- veriryhmän emon vasta-aineet imeytyvät pentujen verenkiertoon ja vaikuttavat pennun punasoluja hajoittavasti ja pahimmassa tapauksessa pennut menehtyvät.
Loiset ja alkueläimet
Sisätiloissa olevilta kissoilta matolääkityksen tarpeen voi tutkia ulostenäytteen avulla. Vuosikausia kissoja ja koiria on madotettu rutiinisti ja etenkin sisäkissojen kohdalla usein turhaan. Jos epäilee loisia tai haluaa ”puhtaat” paperit, helpointa on ulostenäytteen tutkituttaminen.
Myös sisäkissa voi saada loisia, jonka vuoksi tutkiminen on aiheellista. Kissan elimistössä saattaa olla mm. suolinkaisen lepomuotoja, jotka aktivoituvat esimerkiksi tiineyden aikana. Lepomuotoja ei voi matolääkkeellä hävittää. Tästä syystä emäkissan uloste on hyvä tutkia. Tutkitutamme myös tuontikissamme. Kissan ulosteen voi tutkituttaa esim MOVETin laboratoriossa. Tutkimuspaketin voi tilata sieltä. Kolmena päivänä peräkkäin kakkaa purkkiin, ohjeen mukainen pakkaus, säilytys ja postitus.
Tässä linkki kattavaan esittelyyn kissan loisista.